Juridisk Ombud – Hur kan det vara gratis – utan kostnad?

Publicerad

Juridisk Ombud – Hur kan det vara gratis – utan kostnad?

Denna fråga dyker ofta upp. 1988 gjordes en överenskommelse mellan företrädare för försäkringsbranschen och finansdepartementet att försäkringsbolagen frivilligt skulle ersätta ett juridiskt ombud vid trafikolyckor. Före 1998 så hade den allmänna rättshjälpen ersatt ombud vid personskador i följd av trafik.

Tyvärr efterlever inte alla försäkringsbolagen denna regel men Folksam, Trygg Hansa och If (inkluderande de märkesförsäkringar de hanterar) ersätter i princip alltid ett ombud.

Vi kan även konstatera att även  Dina försäkringar på senare tid i princip alltid ersätter juridiskt ombud.

Övriga försäkringsbolag såsom Länsförsäkringar, Gensidige, Protektor, AIG, Van Ameyde m.fl. ersätter sporadiskt ombudskostnader. Det innebär emellertid inte att man inte ska begära ombudskostnader från dessa bolag då det faktiskt från tid till annan ersätter ombudskostnader. I det fall ett bolag inte beviljar ombudskostnader tar vi ingenting betalt för vår initiala insats och du kommer även få råd av oss hur vi bedömer att vi ska gå vidare i ett försäkringsärende. Detta utan kostnad för dig som vi bjuder på.

Varför skall man ha ett ombud?

Det är naturligtvis inte så att man i varje ärende behöver ett juridiskt ombud. Däremot kan skaderegleringen ganska snabbt bli komplicerad, speciellt om det gäller inkomstförlust och bestående besvär.

Inledningsvis kommer försäkringsbolaget att besluta huruvida det föreligger ett samband mellan dina besvär och olyckan. Det är tyvärr inte alltid så att försäkringsbolaget har med alla underlag när de ska fatta sina beslut och det kan det bli fel, vilket innebär att du får en felaktig bedömning och att bolaget då inte bedömer att det finns samband mellan dina besvär och olyckan. Det innebär ju att du inte får någon ersättning för det du har rätt till.

Ofta skickar försäkringsbolagen ditt ärende till medicinsk rådgivare som återkommer till försäkringsbolaget med en bedömning. Det är då viktigt att den medicinska rådgivaren får korrekta och kompletta underlag i ärendet. Exempel på det som skall vara med är skadeanmälan, medicinska journaler, besvärs beskrivning samt övrig dokumentation som kan vara av vikt. Vanligtvis är det så att man råkar ut för en trafikolycka och blir skadad så är det första gången och man har ingen erfarenhet och man vet varken vilka ersättning man rätt till hur det ska beräknas. Ännu mindre känner man till förfarandet med den medicinska rådgivaren vilket gör att man inte kan bedöma huruvida försäkringsbolagets beslut är korrekt eller inte. Det är bland annat detta hjälper dig med.

Vissa ärenden har en kort handläggningstid, ett par månader, men vi har även ärenden med över 10 års handläggningstid. Alla ärenden är unika.

 

Vi hjälper dig gärna!


Klicka här för att komma i kontakt med oss.

 
 

Kontakta oss Nej tack