Läs mer och lär dig mer om medicinsk invaliditet på Folkets Ombud Få hjälp direkt!
Beskriv din skada

Lyte och men

Trafikskada? Testa din rätt till ersättning här på 3 minuter!

Trafikskada - Missnöjd med försäkringsbolagets beslut? Få hjälp - klicka här!

Enligt skadeståndslagen kan du som drabbats av en personskada som har kvarstående besvär få rätt till ersättning för lyte och men. I försäkringssammanhang kan man säga att ’lyte’ motsvarar en vanprydnad som till exempel ett ärr eller en amputation. ’Men’ motsvarar medicinsk invaliditet vilket till exempel kan vara en nedsatt rörelseförmåga eller en sjukdom.

Ersättningen för lyte och men bestämms enligt tabeller, till exempel ärr tabeller och gradering av medicinsk invaliditet. Ju större vanprydnad du har, desto högre ersättning kan du få. Detta gäller även vid men. Större besvär ger högre ersättning. Ersättningen för lyte och men är skattefri.

För att få ersättning för lyte och men måste ditt tillstånd vara stationärt. Tillståndet anses som stationärt tidigast ett år efter att skadan inträffat eller efter din senaste behandling. Det kan vara svårt för privatpersoner att veta hur mycket lyte och men ersättning de har rätt till. Det kan därför vara klokt att kontakta oss på Folkets Ombud för vidare hjälp med skadan.

Vi på Folkets Ombud arbetar mycket med personskador och kan hjälpa dig att få rätt ersättning. Klicka här för att läsa mer om hur vi hjälper dig.

 

Vi hjälper dig gärna!


Klicka här för att komma i kontakt med oss.

 
 

Kontakta oss Nej tack