Vad är en viltolycka?

En viltolycka med ett fordon inträffar när ett fordon kolliderar med ett vilt djur, som kan vara allt från ett rådjur till en älg eller vildsvin. Dessa olyckor sker ofta i skogsområden eller vid landsvägar där viltet rör sig nära vägarna, särskilt vid gryning och skymning när djuren är som mest aktiva.

 

Trafikskada? Testa din rätt till ersättning här på 3 minuter!

 

Trafikskada – Missnöjd med försäkringsbolagets beslut? Få hjälp – klicka här!

Vilka ersättningar har man rätt till vid en viltolycka om man skadats?

Ersättning utgår för sjukhusvård, rehabilitering och förlorad arbetsinkomst beroende på skadans allvar. – Sveda och värk – Kostnader – Inkomstförlust – Bestående besvär Sveda och värk kan även kallas akutersättning och utbetalas vanligtvis under den akuta sjuktiden. Läs mer här!

Kostnader ersätts vanligtvis för det man kortfattat beskrivs som det man har på sig. Kläder. Glasögon, mobiltelefon etc. Inkomstförlust ersätts enligt principen att man skall försättas i samma ekonomiska situation efter olyckan som man hade före. Läs mer här!

En helförsäkring på bilen täcker normalt skador på fordonet orsakade av vilt, medan personskador kan täckas av trafikförsäkringen. Om viltet inte hittas eller om det är svårt att fastställa vem som är ansvarig, kan det finnas möjlighet att få ersättning från Trafikförsäkringsföreningen (TFF). Ersättningen för skador på fordon och vilt baseras på fordonets försäkringsvillkor och kan inkludera kostnader för reparation eller ersättningsbil.

Vilka är de vanligaste viltolyckorna?

De vanligaste viltolyckorna med fordon involverar rådjur, älgar och vildsvin. Rådjur är de mest frekventa olycksdjuren i Sverige, men älgolyckor leder ofta till allvarligare skador på både fordon och människor på grund av älgens storlek. Vildsvin har blivit ett växande problem, särskilt i södra Sverige, då deras population ökat.

Hur många viltolyckor inträffar per år?

Enligt Trafikverket sker det årligen omkring 50 000 viltolyckor i Sverige. Det innebär att varje dag inträffar cirka 130 viltolyckor. Av dessa leder en del till personskador, och årligen skadas ungefär 2 000–3 000 personer i viltolyckor, varav några får allvarliga skador.

Vad skall man göra vid en viltolycka?

Vid en viltolycka är det viktigt att agera snabbt och korrekt för att minimera skador på både människor och djur, samt för att följa lagen. Här är en steg-för-steg-guide på vad du bör göra om du är inblandad i en viltolycka:

1. Stanna på olycksplatsen

Stanna omedelbart och lämna inte platsen. Att lämna olycksplatsen är olagligt, även om du inte har skadat dig eller ditt fordon allvarligt. Också, för att få ersättning för skador från försäkringen måste olyckan anmälas till polisen.

2. Sätt på varningsblinkers

Slå på varningsblinkers för att varna andra trafikanter om att det har inträffat en olycka. Detta gör det också lättare för räddningstjänst och polis att hitta platsen.

3. Kontrollera om någon är skadad

Kontrollera om du eller någon annan i fordonet är skadad. Om det finns skadade personer, ring omedelbart 112 för att få hjälp från ambulans eller annan räddningstjänst.

4. Säkerställ din egen säkerhet

Om det är möjligt, och om det inte innebär någon risk för dig, sätt ut en varningstriangel på ett lämpligt avstånd från olycksplatsen för att varna andra trafikanter. Om det är mörkt, sätt även på bilens extraljus eller reflexväst om du går ut.

5. Följ upp med polis och anmäl olyckan

Om du kolliderar med ett större djur, som en älg eller vildsvin, bör du ringa polisen och anmäla olyckan. Polisen kommer att göra en bedömning av situationen och kan komma att avliva djuret om det är svårt skadat. I vissa fall kan de också hjälpa till att ta hand om djurets kropp. Om du inte kan hitta djuret, bör du ändå anmäla olyckan till polisen, då det är viktigt för både ersättning och säkerhet.

6. Ta bilder och dokumentera olyckan

Ta bilder på skador på både ditt fordon och eventuellt vilt (om det är säkert att göra så). Detta kan vara viktigt för försäkringsärenden och för att dokumentera omständigheterna kring olyckan.

7. Kontakt med ditt försäkringsbolag

Anmäl olyckan till ditt försäkringsbolag så snart som möjligt, särskilt om du har kasko- eller helförsäkring. Försäkringsbolaget kan hjälpa till att utreda skador på ditt fordon och eventuellt ersätta dig för skador orsakade av viltet.

8. Hantering av döda eller skadade djur

Om djuret är dött eller svårt skadat och du inte kan hitta det, bör du informera polisen. I många fall om viltet är dött, kan det tas om hand av polisen eller av en licensierad viltvårdare. Om djuret är svårt skadat och är ett trafikfara, kan det behövas avlivning, och polisen kan hjälpa till med detta.

9. Vid mindre viltolyckor (som rådjur)

Om du kolliderar med ett mindre djur, som ett rådjur, och det inte är svårt skadat eller inte orsakar större trafikfara, bör du också kontakta polisen, men det kan vara så att du inte behöver stanna så länge på olycksplatsen. Kom ihåg att även om olyckan verkar liten, kan den få allvarliga konsekvenser, både för din säkerhet och för den skadade djuret. Vid osäkerhet eller vid större vilt, kontakta alltid polisen.

 

Vi hjälper dig gärna!


Klicka här för att komma i kontakt med oss.

 
 

Kontakta oss Nej tack