Sveda och värk Få hjälp direkt!
Beskriv din skada

Sjukdom

I försäkringsvärlden är ordet sjukdom ett brett begrepp som innefattar många olika typer av besvär. Det kan vara allt från led- och tarmbesvär till psykiska sjukdomar som depression och ångest.

För att få ersättning för en sjukdom måste du täckas av en försäkring som täcker just den sjukdomen du lider av. Ersättningar det vanligtvis blir på tal om gällande sjukdom är bland annat ersättning för medicinsk invaliditet. Det finns ett fåtal försäkringar som täcker sjukdomar. Nedanför är två exempel på försäkringar som gör det.

Det är viktigt att poängtera att om du till exempel drabbas av en sjukdom på grund av ett olycksfall så räknas det som ett olycksfall och inte en sjukdom. Detta betyder att du inte kan få ersättning för sjukdomen från din sjukdomsförsäkring. Samma gäller om du till exempel får en sjukdom på grund av en trafikolycka. Då är det trafikförsäkringen du ska vända dig till då sjukdomsförsäkringen inte ersätter trafikskador.

Barnförsäkring

En barnförsäkring innehåller alltid skydd vid olycksfall men många barnförsäkringar innehåller också skydd vid sjukdom. Barnförsäkringen gäller vanligtvis till man är 25 år och kan ge ett bra skydd mot sjukdomar. Barnförsäkringen täcker dock ej medfödda sjukdomar eller vanligt förekommande sjukdomar som dyslexi.

Diagnosförsäkring och vuxen sjukdomsförsäkring

I vuxen ålder finns det endast ett fåtal försäkringar som täcker sjukdomar. Diagnosförsäkring är en sådan försäkring som lämnar ersättning vid vissa typer av sjukdomsdiagnoser till exempel hjärtbesvär och cancer. Många försäkringsbolag kallar sina försäkringar för sjukdomsförsäkringar men det är oftast ett fåtal specificerade sjukdomar som försäkringen faktiskt täcker. Notera att en sjukförsäkring inte är en sjukdomsförsäkring.

Kom ihåg att alltid uppsöka sjukvård så fort du misstänker att du lider av en sjukdom. Annars riskerar du att gå miste om ersättning du eventuellt kan ha rätt till!

Vi på Folkets Ombud arbetar mycket med personskador och kan hjälpa dig att få rätt ersättning. Klicka här för att läsa mer om hur vi hjälper dig.

 

Vi hjälper dig gärna!


Klicka här för att komma i kontakt med oss.

 
 

Kontakta oss Nej tack