Kan man få nackskada vid kollision i låg hastighet?

Publicerad

Ja, det är möjligt att drabbas av nackskada vid en kollision i låg hastighet. Nackskada kan uppstå vid en kollision även om hastigheten var låg, särskilt om kollisionen sker från en oväntad riktning eller om huvudet utsätts för en plötslig rörelse vid kollisionen.

En vanlig typ av nackskada som kan uppstå vid en kollision är whiplash, som orsakas av en snabb och plötslig rörelse i nacken. Whiplash kan orsaka smärta, stelhet och andra obehagliga symtom i nacken, axlarna och ryggen, samt huvudvärk, yrsel och koncentrationssvårigheter.

Det är därför viktigt att ta allvarligt på eventuella symtom efter en kollision, även vid låga hastigheter. Om man upplever några symptom efter en kollision är det viktigt att söka medicinsk hjälp så snart som möjligt för att få en korrekt diagnos och behandling.

Vid en kollision i låg hastighet är det vanligt att man undersöker om det har uppstått några skador på personerna som var inblandade i kollisionen. Här är några vanliga undersökningar som kan utföras:

  1. Klinisk undersökning: En läkare kan undersöka personens nacke, rygg och andra delar av kroppen för att bedöma om det har uppstått några skador.
  2. Röntgenundersökning: En röntgenundersökning kan utföras för att undersöka om det har uppstått några frakturer eller andra skador på skelettet.
  3. Datortomografi (CT): En CT-undersökning kan användas för att undersöka om det har uppstått några skador på hjärnan eller ryggmärgen.
  4. Magnetisk resonanstomografi (MRT): En MRT-undersökning kan användas för att undersöka om det har uppstått några skador på mjukdelar såsom muskler, senor och ligament.
  5. Elektromyografi (EMG): En EMG-undersökning kan utföras för att undersöka om det har uppstått några nervskador.

Det är viktigt att söka medicinsk hjälp om man upplever några symtom efter en kollision i låg hastighet, även om det inte verkar vara allvarligt. En läkare kan hjälpa till att bedöma om det har uppstått några skador och rekommendera lämplig behandling.

Det finns flera forskningsstudier som har undersökt personskador vid kollision i låg hastighet. Här är några exempel:

  1. En studie från 2017 publicerad i tidskriften Traffic Injury Prevention undersökte personskador vid kollisioner i hastigheter under 15 km/h. Forskarna fann att personer som var inblandade i kollisioner i denna hastighetsintervall hade en ökad risk för nackskador, inklusive whiplash, jämfört med personer som inte var inblandade i kollisioner.
  2. En annan studie från 2013 publicerad i tidskriften Accident Analysis and Prevention undersökte personskador vid kollisioner i hastigheter under 10 km/h. Forskarna fann att personer som var inblandade i kollisioner i denna hastighetsintervall hade en ökad risk för nackskador och andra muskuloskeletala skador.
  3. En studie från 2001 publicerad i tidskriften Spine undersökte personskador vid kollisioner i hastigheter under 8 km/h. Forskarna fann att personer som var inblandade i kollisioner i denna hastighetsintervall hade en ökad risk för whiplash-skador.

Dessa studier visar på att personskador vid kollisioner i låg hastighet kan vara vanligt förekommande och att det är viktigt att ta eventuella symtom på allvar och söka medicinsk hjälp.

 

Vi hjälper dig gärna!


Klicka här för att komma i kontakt med oss.

 
 

Kontakta oss Nej tack